Brussel metro Koekelberg

Het kunstwerk 2006: Het kunstwerk bestaat uit veelkleurige cementen ruiten op de muur. De tekeningen van de ruiten vormen een repetitief motief dat naar tegels, tapijten, dekens en behangpapier. Woord vinden we door de eeuwen heen terug in woningen van allerhande culturen. Het feit dat dit motief herkenbaar is voor zovele mensen, geeft de reiziger een zeer geruststellend gevoel. Tegels die in een duurzaam materiaal ambachtelijk gemaakt werden, zijn vastgezet volgens een patroon op twee identieke muren. De voegen tussen de ruiten hebben allemaal dezelfde kleur, en vormen op die manier een raster dat het geheel bedekt. De kleur van de vloeren en de omgeving volgen het kunstwerk om de integratie in het station te optimaliseren. Wandcompositie op panelen in geëmailleerd verglaasd staal.

De Belgische overheid om de metrostations op te knappen en te verfraaien met kunstwerken om een ​​aangenamer en veiliger gevoel te creëren. Voor het metrostation Koekelberg werd Belinde de Bruyckere gevraagd om een ​​passend kunstwerk te maken dat gerealiseerd moest worden met authentieke Belgische bouwmaterialen, maar met een moderne twist. Dat zij voor handgemaakte cementtegels koos was dan ook voor de hand liggende België een rijke cementtegel industrie in vervlogen tijden kende.

Beide muren zijn 300 meter lang en 3 meter hoog. Door de complexe patronen waren er 369 verschillende mallen nodig. Wij hebben onze Vietnamese medewerkers laten invliegen om te helpen met de correcte plaatsing van het ontwerp. Natuurlijk zijn wij trots op dit project, maar wij denken dat de Tegel BV een van de weinige bedrijven is die een complexe project met op maat gemaakte authentieke cementtegels kan uitvoeren. Flexibiliteit, service, binnen budget en oplevertermijn zijn kenmerken die voor ons voorop staan; daarom is onze slogan ook “Passion for Handmade Beauty”.


Brussel metro Koekelberg
Brussel metro Koekelberg
Brussel metro Koekelberg
Brussel metro Koekelberg
Brussel metro Koekelberg
Brussel metro Koekelberg