Cement tegels worden volledig met de hand gemaakt. Hierdoor kunnen er kleurnuances in de tegels voorkomen. Hoewel wij de tegels streng controleren is dit niet altijd te voorkomen. Ook de maatvoering van de tegels kan soms iets afwijken. Tevens kunnen cementtegels soms kleine haarscheurtjes vertonen.
Dit alles is juist de charme van het product. Om een mooi kleurbeeld te krijgen, adviseren wij om ‘random’ tegels uit verschillende dozen te nemen en te controleren alvorens tot plaatsing over te gaan.
Soms kunnen cementtegels een waas of vlekken hebben. Dit is een natuurlijk verschijnsel bij cementgebonden producten. Dit zal na verloop van tijd verdwijnen.
OPSLAG VAN TEGELS VOOR INSTALLATIE
Zorg ervoor dat tegels op een droge plaats worden opgeslagen. Laat de tegels in de originele dozen zitten. Vocht en zonlicht kunnen de tegels aantasten of vlekken creëren die moeilijk te verwijderen zijn. Indien de tegels geplaatst zijn maar er nog andere bouwactiviteiten zijn, dek dan de tegels af met een katoenen of linnen doek. Nooit afdekken met plastic, karton, stucloper, of andere niet ademende materialen dit kan vlekken veroorzaken die daarna moeilijk te verwijderen zijn.
VOORBEHANDELING TEGELS
Onze cement tegels zijn reeds tweemaal geïmpregneerd in de fabriek. Dit dient om de tegels te beschermen tijdens het transport. Dit neemt niet weg dat de tegels na installatie verder geïmpregneerd moeten worden. Hou de tegels schoon tijdens installatie, schrijf niets op de tegels, ook niet met potlood, dit kan onuitwisbare vlekken creëren.
CONTROLEER DE TEGELS VOOR INSTALLATIE.
- Controleer de tegels voordat u met de installatie begint. Als tegels eenmaal gelegd zijn accepteren wij geen reclamaties meer.
- Wij adviseren 10% extra te bestellen. Er is altijd ‘snijverlies’. Door schuine hoeken (verstek), en bijvoorbeeld uitsparingen voor stopcontacten en dergelijke.
- De tegels dienen altijd verzaagd te worden met een waterzaag.
INSTALLATIE PROCEDURE
Het leggen van cementtegels is niet moeilijk. Het dient wel zorgvuldig te gebeuren. Wij adviseren u met vakmensen te werken die ervaring hebben met het leggen van dit soort vloeren. Wij kunnen u goede tegelzetters aanraden.
STAP 1; VOORBEREIDEN TEGELS EN ONDERGROND*
- Zorg ervoor dat de ondervloer vlak, egaal, droog en stof- en vetvrij is. Gebruik het voorstrijkmiddel Kiesel Octamus UG 30 om de hechting van de tegels te versterken.
- Leg de tegels nooit in natte specie of chape.
- Gebruik een Kiesel Servolight lijm die ook voor natuursteen geschikt is.
- Voor het beste resultaat dient u zowel de ondervloer als de tegels van lijm te voorzien.
- Voor een vierkante meter tegels gebruik je 1 kilo lijm.
STAP 2; INSTALLATIE VAN DE TEGELS*
- Begin met het uitleggen van een rij met tegels, zonder deze te plaatsen om te zien hoe het patroon gelegd moet worden.
- Plaats dan drie hoektegels en spandraden om het te betegelen gedeelte te markeren.
- Leg de tegels met een meter tegelijk en verwijder dan eventuele lijm- en cement resten met schoon water. Zijn de cement of ,lijm of voeg restanten opgedroogd gebruik dan Lithofin MN vuil oplosser of de Lithofin Cementsluierverwijderaar.
- Egaliseer de tegels, als de lijm nog niet droog is met een rubberen hamer.
STAP 3; DE EERSTE IMPREGNEER LAAG*
- De eerste impregneer laag dient aangebracht te worden voordat er gevoegd wordt.
- Deze impregneer laag zorgt er voor dat cement- en voegresten niet direct in de tegel kunnen dringen. Gebruik hiervoor Lithofin Vlekstof W.
- Zorg er voor dat de vloer helemaal schoon en droog is.
- Gebruik absoluut NOOIT chloor, schoonmaak azijn of een ander zuurhoudend middel, dit beschadigd de vloer onomkeerbaar.
- Rol de impreneerlaag uit met een verfroller of wrijf in met een zachte doek.
- Laat de vloer volledig opdrogen, dit kan 12 tot 24 uur duren. Betreed de vloer niet.
STAP 4; HET INVOEGEN VAN DE VLOER*
- De voeg is normaal gesproken tussen de 1 en 3 mm dik. Gebruik voor het voegen Kiesel Servoperl voeg midden- of zilvergrijs
- Om een vierkante meter in te voegen heb je 1 kilo voeg nodig.
- Houd tijdens plaatsing de tegels vrij van cement- en lijm resten anders kunnen er vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn.
- Je kunt ook een donkere voeg gebruiken maar donkere voegen kunnen gemakkelijk vlekken creëren.
- Tijdens de verwerking telkens maximaal een vierkante meter tegelijk invoegen. Overtollig voegmiddel verwijderen met een spons en schoon water.
- Nadat de gehele vloer of wand is ingevoerd nogmaals naspoelen met schoon water.
- Nadat de vloer is opgedroogd kan de tweede impregneer laag worden aangebracht met Lithofin Vlekstof W.
- Als deze is opgedroogd kunt u een derde impregnatie laag aanbrengen.
- Verwijder impregneerresten die niet meer opgenomen worden met een pluisvrije doek.
- Om uw vloer lang mooi te houden raden wij aan elke 2 tot 5 jaar opnieuw te impregneren (dit is erg afhankelijk van de intensiteit van het gebruik).
ONDERHOUD VAN UW VLOER*
- De eerste schoonmaakbeurt dient niet eerder te gebeuren dan drie dagen, en niet later dan zeven dagen nadat de laatste impregneer laag is aangebracht.
- Indien de vloer dagelijks of wekelijks wordt schoongemaakt, kan dat met een neutrale zuurvrije zeep, voeg een ook dopje onderhoudsmiddel aan het water toe. Gebruik voor periodieke reiniging een dopje Lithofin Wash en Clean in het dweill water.
- Als de vloer zwaar vervuild is, kunt u ons schoonmaakmiddel onverdund gebruiken. Voordat u de hele vloer reinigt, adviseren wij het eerst op een tegel uit te proberen om te zien hoe het reinigingsmiddel werkt. Gebruik hiervoor Lithofin MN vuiloplosser
- Indien er koffie, wijn, sap, of olie op de vloer valt, dient dit direct schoongemaakt te worden. Als er toch vlekken ontstaan kunt u onze Lithofin MN vuiloplosser gebruiken.. dat moet dan wel opnieuw geïmpregneerd worden.
- Als alternatief kun je met een fijn schuurpapiertje een stukje van de toplaag afschuren
- Bij grote oppervlakten kunnen cementtegels onderhouden worden met een professionele boenmachine met zachte pads.
OVERIGE INFORMATIE OVER ONZE CEMENT TEGELS
- Cement tegels kunnen ook in de douche gebruikt worden, op voorwaarde dat de vloer en achterwand eerst volledig waterdicht gemaakt worden. Gebruik speciale waterdichte flexibele siliconen kit voeg en lijm.
- Cement tegels zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Gebruik dan een flexibele lijm en voeg, omdat tegels door verwarming kunnen uitzetten en krimpen.
- Cementtegels kunnen buiten in een patio of op een veranda gelegd worden. Vermijd echter dat de tegels vol in de zon komen, dat kan leiden tot het vervagen van de kleuren, hoewel dat minimaal is. Cementtegels zijn niet vorst vrij, dus als u er voor kiest om cement tegels buiten te gebruiken zorg er dan voor dat ze niet kunnen bevriezen. Buiten gebruik is geheel voor uw risico.
- Cementtegels zijn kunnen niet tegen zuren zoals citroensap, azijn en chloor. Je mag de vloer dan ook nooit reinigen met schoonmaakmiddelen als Antikal, schoonmaak azijn, bleekmiddel, allesreiniger, chloor of soortgelijke producten, dan raakt de vloer onherstelbaar beschadigd.
*AANBEVOLEN PRODUCTEN:
- Tegelkruisjes
- Sponsbak, Voegspaan, Spons
- Lijmkam
- Voorstrijk Kiesel UG 30
- Tegellijm Kiesel Servolight
- Voeg Kiesel Servoperl
- Reiniging/Cementsluierverwijderaar Lithofin MN Vuiloplosser
- Impregneermiddel Lithofin Vlekstop W
- Onderhoudsmiddel Lithofin MN Wash&Clean