Veelgestelde vragen over onze cement tegels

Meest gestelde vragen over cement tegels
Omdat cementtegels volledig handgemaakt worden, is de grootte en dikte nooit exact hetzelfde. Wij doen echter ons uiterste best om de verschillen zo klein mogelijk te houden.
Ja, dat is volkomen normaal. Kleurnuances tussen verschillende tegels zijn een typische karakteristiek van cementtegels en zijn juist een charmante eigenschap. Om een genuanceerd kleurbeeld te creëren, adviseren wij tegels uit verschillende dozen door elkaar heen te gebruiken. Claims op kleurverschillen of reeds verwerkte producten worden niet geaccepteerd.
De beste ondervloer is een volkomen, vlakke, droge, stof- en vetvrije cement dekvloer. Geëgaliseerd met een voorstrijkmiddel. Wij adviseren om Kiesel Octamus U/G30 voor een betere hechting te gebruiken. Leg cementtegels nooit in nooit in een nat cement bed (chape), hierdoor ontstaan er kringen die er nooit meer uitgaan.
De beste opslagmethode is op een droge donkere ruimte in de originele ongeopende dozen.
Ja, dit kan voorkomen, deze vlekken zullen verdwijnen na het leggen en impregneren.

Twijfelt u echter stuur ons dan een foto voor het leggen van de tegels, dan kunnen wij u van passend advies voorzien. U kunt uw email sturen naar groothandel@tegelbv.com
Ja, impregneren moet altijd nadat de vloer gelegd is, hoewel wij als enige fabrikant onze tegels al twee keer impregneren voordat ze de fabriek verlaten, moet er altijd nog geïmpregneerd worden. De eerste keer nadat de vloer gelegd is maar nog niet is ingevoegd, de tweede en derde keer nadat de vloer is ingevoegd. Laat de vloer na elke impregnatie laag minimaal 24 uur drogen. Verder adviseren wij het impregneren een maal per jaar te herhalen. Zorg er in ieder geval ALTIJD voor dat de vloer goed schoongemaakt is alvorens impregnatie; eventuele onzuiverheden worden anders gefixeerd.
Wij adviseren cementtegels nooit in de volle zon te leggen omdat dan kleuren kunnen vervagen. Als u besluit dat toch te doen is dat voor eigen rekening en risico, claims door vervaging zullen niet geaccepteerd worden.
Cementtegels zijn niet vorstbestendig. Indien u besluit cementtegel buiten te gebruiken is dat voor eigen rekening en risico.
Wij adviseren een witte, zilvergrijze of midden grijze voeg te gebruiken. Gebruik nooit een donkere voeg, hierdoor kunnen onomkeerbare vlekken ontstaan.
Gebruik een lijm die ook gebruikt kan worden voor niet-witte natuursteen. Wij adviseren Kiesel Servolight lichtflexibele dunbedpoederlijm.
Dweil de vloer gemiddeld een keer per week. Voeg een scheutje Lithofin Wash & Clean toe aan het dweilwater.
Impregneer met Lithofin Vlekstop W een keer per jaar opnieuw naargelang het gebruik van de ruimte.
U bent uiteraard vrij om uw eigen keuze te maken. Toch adviseren wij uw lijm-, voeg-, impregneer-, antivlek- en onderhoudsproducten bij ons te bestellen. Al onze producten zijn specifiek afgestemd op de verwerking van onze cementtegels. Er zijn twee redenen om dit te doen;
1) U bent ervan verzekerd dat u het juiste product in de juiste hoeveelheid krijgt.
2) De artikelen worden meegeleverd met uw tegelbestelling.

Bij het gebruik van leg- en onderhoudsproducten die niet door ons worden voorgeschreven vervalt de garantie omdat wij niet kunnen garanderen dat die producten hetzelfde resultaat opleveren. 

Kijk voor specificaties van alle leg- en onderhoudsproducten op de product pagina's op onze website.
Leg- en onderhoudsproducten cement tegels
Wij bieden verschillende pakketten aan afgesteld op uw behoefte.

De producten zijn als volgt:
-Kiesel Octamus UG30 voorstrijkmiddel
-Kiesel Servolight tegellijm
-Servoperl voegmiddel van Kiesel wit, zilvergrijs of middengrijs
-Lithofin MN Vuiloplosser 
-Lithofin Vlekstop W impregneermiddel
-Lithofin Wash & Clean dagelijks onderhoud

Voordat u begint:
Breng de voorstrijkmiddel aan en laat dit drogen.
Leg eerst altijd de tegels uit, zodat u geen fouten maakt in het patroon. Drenk de tegel in schoon water en breng lijm aan op zowel de achterzijde van de tegel als op de ondergrond.
- Spons en voegspaan.
- Lijmkam en microfiber doek
- Verfroller met verfbak
- Tegelkruisjes
Als de vloer gelegd wordt moet er meter voor meter gewerkt worden. Telkens als er een meter is ingevoegd, moet het overtollige voegmiddel met een natte schone doek verwijderd worden voordat het opdroogt. Als er zich toch een cementsluier vormt kunt u dit verwijderen met cementsluierverwijderaar van Lithofin MN vuiloplosser.i. Wij adviseren u ten zeerste om bij uw bestelling van de tegels altijd een bus cementsluierverwijderaar bij te bestellen.
Wanneer er olie, wijn, koffie of frisdrank op de vloer valt, dient dit meteen afgenomen te worden met een vochtige schone doek. Als er toch een vlek ontstaat kunt u dit in de meeste gevallen oplossen door Lithofin MN vuiloplosser. Hoe langer het duurt voordat de vlek behandelt wordt, hoe moeilijker de vlek te verwijderen is. Wij adviseren u om altijd een fles vlekverwijderaar te bestellen bij uw tegelbestelling. Gebruik echter nooit een agressief schoonmaakmiddel zoals Chloor, schoonmaakazijn of Antikalk, dit kan uw vloer onherstelbaar beschadigen.

Als u de vlek echt niet weg krijgt kunt u met een fijn schuurpapiertje een beetje van de toplaag afschuren en daarna de plek opnieuw impregneren.
Cementtegels kunnen uitstekend in de badkamer gebruikt worden, ook in het natte gedeelte op voorwaarde dat de achterwand volledig waterdicht is gemaakt. Gebruik in het natte gedeelte een elastische en waterdichte voeg. Let op met het reinigen van bijvoorbeeld een glazen douche deur dat u geen alkalische vloeistoffen op de grond morst, hierdoor ontstaan onherstelbare vlekken.
Cementtegels zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. De tegels houden de warmte lang vast, waardoor u minder verwarmingskosten heeft om de ruimte warm te houden.
Wij adviseren altijd 10% meer tegels te bestellen dan u denkt nodig te hebben. Muren zijn nooit perfect recht, er zijn altijd extra tegels nodig om stopcontacten, buizen of leidingen rondom te voorzien van tegels.
De duur van de garantie is een jaar na aankoopdatum. Omdat het een handgemaakt product is kunnen er maat- en kleurverschillen en kleine imperfecties zijn, hierop kunt u niet reclameren. U dient de tegels te inspecteren bij ontvangst, eventuele onvolkomenheden dienen binnen 48 uur aan ons gemeld te worden. Wij zullen ons best doen om eventuele onregelmatigheden direct te verhelpen. Op reeds gelegde vloeren accepteren wij geen klachten. Wanneer u de tegels installeert met producten die niet door ons voorgeschreven zijn vervalt de garantie.
U kunt de tegels binnen 30 dagen terugsturen op eigen kosten in originele dozen. Wij accepteren alleen volle dozen.
Ja u kunt zeker uw eigen kleuren combinatie maken. Ga naar de website en klik de 'maak je eigen tegel' button aan. Kies een patroon en vul die met maximaal 6 verschillende kleuren uit ons standaard kleurenpakket dat 75 kleuren bevat. Als je tevreden bent over het resultaat kunt u uw tegel importeren in 'maak je eigen vloer' en daarmee een vloer of wand maken die geheel naar uw eigen inzicht en wensen is.
De minimale bestelhoeveelheid is 6 vierkante meter. De prijs voor een eigen kleurencombinatie is 15% hoger dan een normale cementtegel. Wanneer u minder dan 6 vierkante meter besteld is er een toeslag van 30% op de normale retail adviesprijs. Omdat wij de tegels speciaal voor u maken vragen wij een aanbetaling van 50% en moet u wel rekening houden met een langere wachttijd (minimaal 16 weken).
De meest gangbare maat cementtegels is 20 x 20 x 1,6 cm.

Wij bieden sommige patronen/kleuren ook aan in 20 x 20 x 1,2 cm; is even sterk als 1.6 cm. We bieden echter ook vele andere maten en vormen aan, bv:
-14 x 14 x 1,6 cm en 14 x 14 x 1,2 cm
-15 x 15 x 1,6 cm en 15 x 15 x 1,2 cm
-30 x 30 x 2,0 cm
-40 x 40 x 2,0 cm
-60 x 60 x 2,5 cm

Daarnaast bieden we een range hexagonale, octogonaal, plinten, lantarenvorm, fishscale, ruitvorm en interlocktegels aan. Kijk voor een compleet overzicht op de website, of vraag ons wat er mogelijk is.
Ja dat kunnen wij, het is zelfs een van onze sterke punten. Wij worden vaak benaderd door architecten, projectontwikkelaars en monumentenzorg die historisch erfgoed her-ontwikkelen. Wij kunnen vrijwel altijd oude cementtegels reproduceren zodat de vloeren weer hersteld of vervangen kunnen worden. Wij kunnen in veel gevallen ook kleine series en afwijkende maten verzorgen in overleg. Normaal gesproken maken wij eerst een voorbeeld. Als de klant dit goedkeurt starten wij de productie.
Gedecoreerde keramische tegels zijn over het algemeen kopieën van cementtegels. Onze cementtegels zijn 100% handgemaakt door hoog gekwalificeerde ambachtslieden die door jarenlange training de processen beheersen zoals hun voorvaderen die ook gebruikten. Deze processen zijn arbeidsintensief. Dit leidt tot veel mooiere vloeren, dit handwerk kan niet door machines geëvenaard worden, hetgeen een iets hogere prijs rechtvaardigt. Natuurlijk betalen wij onze ambachtslieden ook een degelijk loon.
Ja, alle producten die wij verkopen zijn groen en ecologisch geproduceerd. Wij werken er elke dag hard aan om ons afvalpercentage verder terug te dringen.

Momenteel hergebruiken wij 98% van ons afval. Wij betalen mannen en vrouwen dezelfde salarissen, zorgen voor pensioenvoorzieningen, gratis medische zorg, en schone werkplekken. Kinderarbeid is absoluut uit den boze. Al onze fabrieken zijn ISO 2009, SA 8000 en Tuf gecertificeerd, hetgeen een unicum is in de Tegelindustrie van handgemaakte producten.
Ja, op verzoek sturen wij u een technische informatiefiche toe.