Language:

Over Cement Tegels


De eerste cementtegels verschenen rond 1850 in België en Frankrijk aanvankelijk als alternatief voor de veel duurdere porseleinen tegels. In den beginne maakte men vooral uni gekleurde tegels, maar in de eerste bloei periode van 1900 tot 1930 begon men met toepassing van Art Deco en Jugendstil patronen. Deze typische afbeeldingen kan men heden ten dage nog steeds vinden in Belgische en Franse herenhuizen en openbare gebouwen.

Vanwege de duurzaamheid en de relatief ongecompliceerde productiemethoden werden de cementtegels ook ingezet in voormalige koloniën. Hierdoor zijn de cementtegels wereldwijd verspreid geraakt. Men vindt ze nu terug in Noord Afrika, Zuid Afrika, Zuid Amerika, Noord Amerika, Azië en Australië. De decoraties in de verschillende wereld delen werd aangepast aan de lokale smaak, maar het productie proces bleef overal nagenoeg hetzelfde.

Het productie proces is eigenlijk ‘up-side down’. De patroon mal wordt in de moedermal gelegd. De compartimenten worden gevuld met een vloeibare pigment mix van marmergruis en fijn zand. Daarna wordt de rest van de mal afgevuld, eerst met fijn cementzand en vervolgens met groffer cementzand. Dan wordt de tegel aangedrukt door middel van een hydraulische drukpers met een druk kracht van minimaal 30 bar.  Het maken van een tegel neemt tussen de 3 en 5 minuten in beslag afhankelijk van de compliciteit van  het patroon. Nadat de tegel geperst is, wordt het voor 24 uur in een waterbad gelegd, zodat de cement kristallen zich kunnen ontwikkelen. Daarna worden de tegels in een ruimte met een hoog vochtigheidsgehalte ‘gerijpt’ zodat de cement kristallen verder kunnen uitharden.

De kwaliteit van de cementtegel wordt bepaald door een aantal factoren;

  • De kwaliteit van de pigmenten; chemische pigmenten kunnen na verloop van tijd vervagen, daarom werkt De Tegel BV alleen met oxides en mineralen pigmenten, waar de verkleuring veel minder kans krijgt.
  • De kwaliteit van het cement; cement is er in alle soorten en maten, maar de Tegel BV werkt alleen met de allerbeste kwaliteit Portland cement.
  • De kracht van de hydraulische pers, deze moet maximaal 30 bar zijn, de machines waar onze tegels opgemaakt zijn werken met dertig bar.
  • De mallen moeten regelmatig vervangen worden om onscherpe lijnen te voorkomen.
  • De pigment laag moet drie tot 4 millimeter dik zijn om een goede slijtvastheid te garanderen.
  • De tegel moet 3 tot 4 weken rijpen, als dat korter is blijft de tegel broos en daarmee veel gevoeliger voor breuk en intrekken van vuil.
  • Als de tegel eenmaal geplaatst is moet er goed geïmpregneerd worden en regelmatig onderhouden worden met impregneer middel.
Maar omdat de tegels volledig hand gemaakt zijn, kan het voorkomen dat er een gering kleur en maatverschil is per tegel, maar dat is juist wat de cementtegel zo charmant maakt. Helaas raakte het ambacht en de cement tegels uit de mode en werd na de tweede wereldoorlog vervangen door andere modernere vloer oplossingen. De tweede bloeiperiode begon rond 1980 en is nog steeds gaande.

Lees hier meer over in ‘wij over ons de Historie’.

Cementtegels

Autumn Inside Corner Small 5883 Bella 20x20x1.6Brack LineAutumn 14x14x1.2CLAIR 14x14Autumn 14x14x1.6

Pipstudio

Primerose BluePrimrose Sand 20x20x1.6Primrose Green 20x20x1.6Daisy Blue 20x20x1.6Pip Branch Left 20x20x1.2Inside Corner Sand 20x20x1.6

Zelliges

Zellige 504 Bleu de Nuit  10x10Mix 3 Zelliges 10x10Zellige 201 Jaune Citron10x10Zellige 401 Rouge 10x10 Mix 1 Zelliges 10x10Zellige 101 Blanc 10x10