Language:

Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0


Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0 Op een van onze eeuwig durende zoektochten naar artisanale handgemaakte producten vonden wij prachtige hand gemaakte Zelliges. ‘Zellige’ is het Arabische woord van ‘gebakken tegel’.  Het productie proces is 600 jaar oud en het ambacht is tot nu toe nog nauwelijks veranderd.

De bekendste karakteristieken van de Zelliges zijn de prachtige kleurnuances en het hand gekapte karakter. Zelliges worden in het gehele Midden Oosten gebruikt, in paleizen, herenhuizen, hammams en tegenwoordig ook in chique hotels en hippe restaurants. Ook de vraag naar Zelliges in Europa maakt een sterke groei door.

De technieken van het oude ambacht hebben echter ook een keerzijde; ze zijn niet meer van deze tijd. Er wordt gewerkt onder erbarmelijke omstandigheden. Dagen van 12 uur zijn geen uitzondering en kinderen beginnen op jonge leeftijd het ambacht te leren, om een schamele bijdrage te leveren aan het gezinsinkomen, waar vaak vele monden gevoed moeten worden. Er wordt gewerkt met giftige glazuren, die met de hand gemengd worden. De traditionele klei ovens mogen alleen s ’nachts gestookt worden omdat de rook zo zwart en giftig is, dat het de gezondheid van de mensen in de wijde omgeving aantast.
Pioniers met ondernemerszin in het bloed -hoe Hollands kan het zijn-, zagen wel kansen met de Zelliges, maar niet op deze manier. Aan de ene kant besefte wij dat het oude ambacht behouden moest blijven, maar dat de Zelliges geproduceerd moesten worden met de technische kennis van nu.

Gezamenlijk met onze partner ter plaatse ontwikkelden wij een plan.  We zouden een fabriek bouwen waarin alle processen die een belangrijk onderdeel van de tegel uitmaken (zoals bijvoorbeeld de kleisamenstelling) maar die niet de ‘look en feel’ beïnvloeden, geïndustrialiseerd zouden worden.Dat terwijl alle processen die de ‘look en feel’ bepalen, traditioneel zouden blijven, zodat de originele karakteristieken van de Zellige behouden zouden blijven.

Wij dienden dit plan in bij het Nederlandse Ministerie van Economische zaken en Ontwikkelingshulp. Omdat dit plan zo innovatief was en zou helpen de plaatselijke regio te ontwikkelen, en het oude ambacht in stand gehouden zou worden, werd ons een forse subsidie voor de bouw van de fabriek toegekend.

De fabriek is inmiddels in volle gang in bedrijf. Voor zover wij weten zijn wij de enige fabriek in het Midden Oosten die de zelliges op deze manier vervaardigd. Wij werken met de beste geïmporteerde machines die er op de markt te koop zijn. Onze ovens worden op gas gestookt, waardoor er hoegenaamd geen uitstoot is van schadelijke gassen. Onze glazuur grondstoffen worden uit Europa geïmporteerd en zijn zelfs volgens de strengste normen volledig veilig. Wij werken met Europese gerenommeerde chemici, die de recepturen van onze eigen kleuren voor ons ontwikkelen, en de arbeiders ter plaatse trainen hoe ze deze glazuren moeten bereiden en aanbrengen.

Voorts werken wij met technische universiteiten ter plaatse, om productie technieken en de processen nog verder te verbeteren en afval te reduceren. We zijn inmiddels zo ver dat 95% van alle afval materialen hergebruikt worden.

We hebben zowel mannen als vrouwen in dienst hetgeen zeer ongebruikelijk is in deze industrie. Alle werknemers krijgen 150% boven het minimum loon betaald, werken op een schone werkplek, zijn verzekerd, bouwen pensioen op en kunnen kosteloos gebruik maken van medische diensten mocht dat nodig zijn.
De werknemers mogen niet meer dan 10 uur per dag werken, overuren worden uitbetaald. De werknemers worden opgeleid door Europese trainers, krijgen allemaal een dertiende maand en werken halve dagen tijdens de Ramadan, in Augustus krijgt iedereen een schaap voor het offerfeest.

Elke vrijdag wordt gezamenlijk een maaltijd genoten voor het middag gebed.
Naast het feit dat de gemeenschap rondom de fabriek opbloeit, kunnen wij met recht zeggen dat we ecologische verantwoorde groene Zelliges produceren met een minimum aan afval. Door het uitgekiende productie proces hebben we ook een aantal economische doelstellingen bereikt;

  1. De uitval is veel lager, het geen de productie prijs gunstig beïnvloed.
  2. De productie volumes en kleuren zijn constant en van hoge kwaliteit.
  3. De supply chain is op orde waardoor we een regelmatige aanvoer hebben naar Europa.
  4. Doordat wij waarschijnlijk de beste Zelliges tegen een competitieve  prijs  in Europa leveren, hebben wij een snel stijgende internationale klanten kring.
Omdat wij innovatie in dit zes eeuwen oude productie proces hebben weten te bewerkstelligen noemen wij onze Zelliges, 2.0. Hiermee zijn wij voorbereid op de toekomst. Wij hopen u snel te ontmoeten om de Zelliges 2.0 te komen bekijken.
Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0Ecologisch geproduceerde Zelliges 2.0

Cementtegels

Autumn Inside Corner Small 7x7Autumn Corner Small CLAIR 14x14Autumn Inside Corner Small 5883 Autumn 14x14x1.6Autumn Corner 14x14x1.2

Pipstudio

Pip Branch Left 20x20x1.2Pip Flower 20x20x1.2Big Star Khaki 20x20x1.6Primerose BlueLine Sand 20x20x1.6Pip Bird 20x20x1.2

Zelliges

Zellige 603 Vert Printemps 10x10Mix 1 Zelliges 10x10Mix 5 Zelliges 10x10Zellige 101 Blanc 10x10Mix 3 Zelliges 10x10Mix 4 Zelliges 10x10