Language:
Terug

Eco Friendly Zelliges


Zelliges, is het Arabische woord voor gebakken tegel. Het episch centrum van de Zellige productie bevindt zich in Marokko, met name rond de oude stad Fez. Zelliges worden echter ook in andere Noord Afrikaanse landen geproduceerd, zij het in mindere mate. Ze worden  van oudsher als mozaïeken toepast in paleizen, herenhuizen,  riads, hammams, moskeeën en openbare gebouwen. De Zelliges worden gekenmerkt door een prachtig en genuanceerd kleurenpallet, een met de beitel gekapte rand en een handgevormd oppervlak. De onvolmaaktheden geven charme aan dit compleet met de hand vervaardigde product. Tegenwoordig stijgt de vraag naar Zelliges in Europa.  Hier worden zij vaak toegepast in hotels, hippe bars en restaurants, in wellness centra, maar ook in landelijke boerderijen en moderne villa’s. 


De productietechniek is zeker zes eeuwen oud en sinds die tijd niet veel veranderd. De techniek voldoet niet aan hedendaagse standaarden. Integendeel zelfs, kinderarbeid en te lage lonen zijn schering en inslag. De ovens worden soms gestookt met afval en olijfpitten en geven een zwarte en giftige rook. De glazuren bevatten lood en andere giftige stoffen en worden met de hand aangebracht. De gemiddelde levensverwachting in de industrie is nog geen 45 jaar. De arbeiders betalen een hoge prijs letterlijk en figuurlijk. Omdat de kwaliteit  van de Zelliges ver van constant is en de levertijden zeer onregelmatig zijn, is het haast ondoenlijk om hier een ‘gezonde’ business van te maken. 

Ons teamleden bij de tegel BV zijn productpioniers met passie voor handgemaakte producten. Wij moesten met lede ogen aanzien dat het oude ambacht van de Zellige industrie langzaam ten onder zou gaan. Omdat onze liefde voor de Zelliges zo groot is en de business opportunity veel betekent  was,  besloten we met onze Marokkaanse partners, in Khemisset (Noord Marokko) een moderne ‘state of the art’ Zellige fabriek te bouwen. De doelstelling was om een deel van de productie machinaal te maken om de kwaliteit constanter te maken.  Maar alles wat de ambachtelijke  look en feel  de authenticiteit van de Zellige bepaalt,  in stand te houden, op een schone en veilige manier.  Wij hebben dit plan ingediend bij het ministerie van economische zaken en ontwikkelingshulp in Nederland. Omwille van de haalbaarheid en het inventieve van het plan, besloot de regering  de helft van het project te financieren.


Inmiddels:


 • werken in de fabriek  55 medewerkers.
 • Is het loon voor mannen en vrouwen gelijk, en ligt het 150% boven het minimum loon.
 • bouwen de medewerkers een pensioen op en zijn ze  goed verzekerd.
 • De familie van de medewerkers mogen gratis gebruik maken van onze medische dienst.
 • Wij betalen mee aan de brommer (het belangrijkste vervoersmiddel in Marokko).
 • De medewerkers worden getraind en opgeleid door een Belgische keramist.
 • Alle arbeiders krijgen van ons een Schaap voor het slachtfeest. De Koran gebiedt dat zij twee derde van het schaap moeten weggeven aan minimaal twee gezinnen die zich dit niet kunnen veroorloven.

Het gebaar dat onze medewerkers hiermee kunnen maken wordt zeer gewaardeerd in de Marokkaanse gemeenschap.


 • Wij werken  met Marokkaanse universiteiten om de productieprocessen  nog te verbeteren.
 • Wij werken met de beste Italiaanse, Duitse en Spaanse machines die er te koop  zijn.
 • Wij werken met veilige gasovens.
 • Wij werken alleen met Europese glazuurgrondstoffen die aan de strengste normeringen voldoen.
 • Maar boven alles zijn onze werkplekken veilig, schoon en goed geoutilleerd en hebben we een zeer gemotiveerd team.

De uitkomst van deze visie en noeste arbeid is dat onze producten een stabiele kwaliteit kennen. Onze kleuren worden volgens door ons ontwikkelde recepturen gemaakt. De supply chain is goed onder controle. Kortom wij maken een ecologische zellige volgens de laatste productietechnieken met respect voor het ambacht en voor de werknemers.


Wij zijn ons er van bewust dat we niet altijd de goedkoopste aanbieder zijn. Wij betalen onze arbeiders een degelijk loon en goede werkomstandigheden. Dit komt met een prijskaartje. U bent natuurlijk vrij om zelf te kiezen welk Zelliges u komt, maar bedenk wel dat u met goedkopere zelliges de kinderarbeid en abominabele werkomstandigheden in stand houdt. De keuze is aan u.


Hieronder ziet u de beschikbare kleuren, wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe ontwikkelingen,volg ons dan op Facebook!